Powrót do serwisu
Strona główna FAQ SzukajRejestracja Zaloguj
Obecny czas: 08 Wrz 2010, 18:48
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 
Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Najlepsi juniorzy jakich wyszkoliliście.
PostWysłany: 10 Kwi 2010, 18:17 
10%
Data rejestracji na forum:
01 Lut 2010, 18:43
Niech w tym temacie każdy opisze jakiś talent, który udało wam się wytrenować. Nie będziemy musieli tutaj odawać według schematów, gdyż inni użytkownicy nie znajdą tych juniorów, gdyż oni są generowani przez grę, lecz chodzi tu o to, aby się pochwalić, bo często takich zawodników mamy. Oto mój. Sprowadziłem go z obozu, gdyż obóz zamykałem. Narazie na 1 sezon jest w juniorach, ale za sezon przejdzie do 1-go składu, gdyż nie mam za dobrych zwodników w ataku:P

http://img72.imageshack.us/i/marcingrzona.png/
Spójnia Sadlinki!!

http://www.spojniasadlinki.futbolowo.pl/

Skocz do góry
 Profil Offline 
 Temat postu: Re: Najlepsi juniorzy jakich wyszkoliliście.
PostWysłany: 24 Kwi 2010, 14:46 
10%
25 Mar 2010, 12:23
Ja wyszkoliłem 19 latka Jozef Sticker z Austrii znalał go łowca talentow kupilem go za 48 tys a teraz jest wart ok 400 gram zaliczyl 2 bramki w europejskich pucharach z belfastem i z klubem z albani w lidze jest 4 asystujacym gra na pozycji PP lub OP. Treniowalem go od 14 roku zycia.

info:
1 mecz w kadrze/0 goli
początkowy skill 51
aktualny skill 72

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 26 Kwi 2010, 17:40 
10%
07 Lut 2010, 02:06
Gdy przenosiłem go do zespołu rezerw(włączona symulacja ligi rezerw) ten chłopak miał 65, w ciągu 6 miesięcy zagrał wszystkie 17 meczy w rezerwach Arsenalu i został zakupiony przez Everton za 17,50miliona Euro, zagrał 7 meczy strzelając 1 bramkę. Nowy sezon zaczął już w Realu Madryt w którym zawitał za 50,50mln Euro. W barwach Realu zagrał 11 spotkań strzelając 1 bramkę przez cały sezon. Kolejny rok gra w barwach AS Monaco za kwotę (moim zdaniem kuriozalnej) 126 milionów Euro. W barwach Francuskiego zespołu wystąpił 11 razy, strzelił 2 bramki i raz asystował.
Image

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 28 Kwi 2010, 08:58 
10%
25 Mar 2010, 12:23
jak zrobiliscie te zdjecia zawodnikow w grze
Komentarz dodał: Liber
Za olewanie poprawnej pisowni oraz nie ustosunkowanie się do zasad panujących na forum otrzymujesz ostrzeżenie. Co do twojego pytania odpowiedź jest w dziale Pomocna dłoń - Problemy techniczne.

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 19 Lip 2010, 10:31 
Awatar użytkownika
Rekrut
16 Maj 2010, 15:17
Miejscowość: Europa i okolice
A ja mam juniora w Barcelonie, którego nie musiałem szkolić :) Taki gratis na początek :)
Po prostu zawsze jak zaczynam grę oglądam najpierw juniorów i patrze, a tam w 17/18 lat mam juniora z poziomem 72 i talentem 10/10 :) Teraz po trzech miesiącach grania w rezerwach ma poziom 74 i jest wart około 13 mln. :) Jak myślicie, za ile go kiedyś sprzedam? Stawiam na około 100 mln, ale to się okaże:)
Image

Uploaded with ImageShack.us
Post nr 50: 09 Sie 2010, 10:07
Post nr 100: 29 Sie 2010, 16:44

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 28 Lip 2010, 19:16 
Awatar użytkownika
Rekrut
12 Lip 2010, 12:37
Miejscowość: Ożarów Mazowiecki
Ponieważ nie mam nic do stracenia, napisze i tu.

Na początek zdjęcie profilu gracza: (UWAGA! Zdjęcie jest oryginalnej rozdzielczości (1920x1080), i najwyższej jakości, ma prawie 6MB! Jeżeli ktoś będzie chciał, mogę na życzenie zmniejszyć rozmiar.)
LINK (zdjęcie umieszczone na mojej własnej domenie)

Dla tych, którym nie chce ściągać się zdjęcie, oto dane:

Imię i nazwisko: Sammy Wiliams
Narodowość: USA
Talent: 9/10
Poziom: 91 (na głównej pozycji (N)), najlepszy zawodnik świata!
Kupiony?: Nie
Krótka historia:
Nie będę się rozpisywać, w innym temacie jest powiedziane wszystko o nim. Zostało pozyskany w wieku 15 lat z obozu szkoleniowego w Nowym Jorku. Miał wtedy poziom 57. Dziś jest najlepszym zawodnikiem świata. Ciekawostką jest to, że z tego samego obozu pozyskałem, sprzedanego potem do ManU, Angela Mandrę, teraz poziom 80, drugi najlepszy bramkarz świata!

@up: Coś wolno się rozwija :P Ale stawiam, że sprzedasz go za 50-75 mln.
PROMASTER.BOO - MY SITE
ORAZ DODATKI DO FifaM NA TEJŻE (NA RAZIE NIEDOSTĘPNE)

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 07:56 
Awatar użytkownika
Rekrut
Rzeczywiście niezły. Tylko ten poziom 91 to przy formie 20, a ile ma tak na prawdę?

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 10:07 
Awatar użytkownika
Rekrut
Tak "normalnie" ma 82-87. Ale dodam, że NADAL SIĘ ROZWIJA! Z każdym sezonem te "normalnie" wzrasta o jakiś jeden poziom! Dodam też, że po krótkiej obserwacji zauważyłem, kiedy i gdzie warto zakładać obozy szkoleniowe, tak, by dołączali tam najlepsi zawodnicy.
PROMASTER.BOO - MY SITE

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 13:03 
Awatar użytkownika
Przyjaciel Forum
05 Lut 2010, 15:00
Miejscowość: Szczecin
promaster napisał(a):
Dodam też, że po krótkiej obserwacji zauważyłem, kiedy i gdzie warto zakładać obozy szkoleniowe, tak, by dołączali tam najlepsi zawodnicy.

To może podzieliłbyś się z nami tą informacją? :)

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 13:25 
Awatar użytkownika
Rekrut
Na taki post właśnie czekałem :)

Moje obserwacje są takie:

(wszystkie obserwacje prowadziłem w klubie Nottingham Forest, nie wiem, czy w innych klubach, np. w takim Arsenalu efekt będzie podobny!)

- Jednym z najlepszych wyjść jest obóz dla juniorów w Dallas na poziomie 2. USA nie jest obleganym krajem, ale budowane są tam obozy tylko na najwyższych poziomach. Mimo to, znacznie lepiej sprawdza się obóz na poziomie 2 niż np. 3 czy 4. Zawodnicy nie mają dużego poziomu gdy dołączają do obozu, jednak wysoki talent. Najlepiej dać najwyższą możliwą kwotę dofinansowania. Obóz najlepiej wybudować około 2012. UWAGA! Zawodnicy z tego obozu mają początkowo duże problemy z nauką!
Przykładowi juniorzy jakich wyszkoliłem:
- Sammy Wiliams, N, 87
- Angel Mandra, BR, 83

- Innym ciekawym miejscem do założenia obozu jest Rotterdam. Zawodnicy tam mają bardzo przeciętny talent (3-7/10), jednak ich rozwój jest bardzo szybki i stały. Tutaj nie ważne, na jakim poziomie będzie obóz. Ale raczej polecam 3ci.
Przykładowi juniorzy:
- Tim Van Mourik, BR, 85

- Ostatnim, dobrym miejscem jest Mariampol na Litwie. Obóz najlepiej rozbudować do najwyższego poziomu. Zawodnicy z tego obozu nie są nawet przeciętnymi talentami - około 3-5/10 - ale za to gwarantują stałą formę. WSZYSCY zawodnicy z tego obozu w moim klubie są reprezentantami kraju (8 zawodników!!!)
Przykładowi juniorzy:
- Gytis Gyrdenis, DP, 75
- Marius Macieskujane, OP, 65

Pozatym zastosujcie podane rady:

- Wbrew plotce, jaka szerzy się na tym portalu, zawodnik wcale nie rozwija się szybciej w swojej ojczyźnie. Wszystko zależy od tego, jakiego ma się trenera juniorów u siebie, a jakiego w obozie. Najpierw sprawdź, jak rozwija się zawodnik u siebie, potem decyduj, czy go zakontraktować, czy też nie.
- Bardzo ważne jest, aby zawodnik w okresie rozwoju miał dobrego mentora. Mentorem musi być zawodnik z tej samej pozycji, jaką zajmuje junior. Najlepiej, by był to zawodnik który już dawno dołączył do zespołu.

To chyba tyle.
Promaster.
PROMASTER.BOO - MY SITE

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 14:24 
Awatar użytkownika
Przyjaciel Forum
05 Lut 2010, 15:00
Miejscowość: Szczecin
promaster napisał(a):
Na taki post właśnie czekałem :)

Jeśli już piszesz, że coś odkryłeś, to nie czekaj, aż ktoś zapyta "Co?", tylko od razu pisz.

Co do poziomów obozów, to raczej jasne, że najlepszy będzie czwarty, a nie drugi czy trzeci.

promaster napisał(a):
- Wbrew plotce, jaka szerzy się na tym portalu, zawodnik wcale nie rozwija się szybciej w swojej ojczyźnie. Wszystko zależy od tego, jakiego ma się trenera juniorów u siebie, a jakiego w obozie. Najpierw sprawdź, jak rozwija się zawodnik u siebie, potem decyduj, czy go zakontraktować, czy też nie.
- Bardzo ważne jest, aby zawodnik w okresie rozwoju miał dobrego mentora. Mentorem musi być zawodnik z tej samej pozycji, jaką zajmuje junior. Najlepiej, by był to zawodnik który już dawno dołączył do zespołu.

Dwa, ważne zdania, które na pewno się przydadzą ;).

Tak w ogóle, to fajne posty piszesz. Jak można zauważyć, masz ciekawą karierę :)

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 16:33 
Awatar użytkownika
Rekrut
Dzięki.

Fajne posty piszę, bo staram się pisać mądrze i ciekawie, tak, aby nie zanudzać i coś tym samym przekazywać.

Dobra, koniec off-topu.

Co do obozów:

Czasami zdarza się, że w danym kraju bardziej opłaca się postawić mniejszy i tańszy obóz, niż marnować pieniądze na najbardziej wypasiony. Można bowiem przedstawić sytuację jaka jest w FifaM na takim oto wykresie:

LINK

Oczywiście, wykres jest tylko orientacyjny, dane w nim zawarte nie są dokładne, ważny jest tylko spadek i wzrost wartości.
Wykres również różnić się może w zależności od kraju, a nawet kontynentu (wiadomo, że azjaci są niżsi niż europejczycy, przez co na boisku różnią się, co również wpływa na ich oceny meczowe, a dalej na ich poziomy).
Przepraszam za niechlujność wykresu. Rysowany był na szybko.

Ah, zapomniałem jeszcze dodać co do mojego poprzedniego postu:

- Nie trzeba przejmować się tym, że opinia o obozie jest słaba, i nie ma co rozbudowywać obozu. Niemal identyczna ilość zawodników dołącza do każdego z obozów w danym kraju. W dodatku, do lepszych obozów dochodzą zawodnicy niewiele lepsi od tych, którzy dołączają do słabszych obozów! Rozbudowywanie obozu do poziomu 4 czy 3 nie ma więc większego sensu, jest bowiem tylko stratą pieniędzy.

I jakby co - moje teorie potwierdzone są prostymi obserwacjami. Nie będę się przy nich jednak zbytnio upierać, gdyż w FifęM 10 gram stosunkowo krótko (niewiele ponad 200 godzin). Jeżeli ktoś nie zgadza się z którąś z moich tez, niech pisze. Potwierdzam jednak, i mówię po raz kolejny, że nie piszę co mi popadnie do głowy, i nie piszę, jeżeli nie jestem czegoś pewien.
PROMASTER.BOO - MY SITE

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 17:05 
Awatar użytkownika
Rekrut
Kiedy grałem Barceloną miałem dwa obozy juniorów (3. sezon). W Barcelonie ( :] ) i w Rio de Janeiro. Oba poziom 4 i maks kasy ładowałem :D
W obu obozach znajdowało mi świetnych juniorów z wysokim poziomem i talentem. Przykład:
-narodowość: Brazylia,wiek:12 lat, poziom:42, talent: 10/10
Oczywiście nie krytykuję twoich spostrzeżeń :nie: . Są one jak najbardziej słuszne. Chodzi mi tylko o to, że w wielkim klubie, gdzie mogłem pozwolić sobie na trenera juniorów ze skillem 99 i kupę kasy dawać na te obozy opłaca się budować tai duży obóz. Natomiast w np. Nottngam Forest twoje porady są bardzo przydatne :)
Pozdrawiam
norbini12

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 17:28 
Awatar użytkownika
Rekrut
Dzięki norbini za przypomnienie, ale niestety nie mogę edytować posta:

Wykres dotyczy przede wszystkim obozów, które omawiałem kilka postów wcześniej. Jeżeli będzie się sprawdzał również gdzie indziej, cieszę się, ale pisałem go raczej w oparciu o dane z tamtych obozów. Tutaj właśnie, norbini przytoczył przykład obozu w Rio de Janeiro. Brazylia jest krajem, w którym, jak wiadomo, futbol stoi na wysokim poziomie, i gracze są bardzo utalentowani. Wykres nie może się tyczyć takiego obozu, bowiem tam talent jest wprost proporcjonalny do poziomu, natomiast na moim wykresie widać, że poziom od bodajże 2giego obozu jest odwrotnie proporcjonalny do talentu.
W takim np. USA, są zawodnicy bardzo utalentowani, jak np. Freddy Adu, którzy jednak mieli wielkie umiejętności jak na swój wiek, ale zmarnowali je po dołączeniu do zawodowych drużyn. Ta sytuacja jest odwzorowana w FifieM - zakładanie najlepszych obozów nie ma tam wielkiego sensu, gdyż i tak jest minimalna szansa na to, że znajdziemy zarazem utalentowanego jak i na wysokim poziomie zawodnika.
Wielką rolę w tym wykresie grają również konkurencyjne obozy - bowiem do tych największych i najlepszych w kraju obozów dochodzą największe talenty, jednak po dłuższej obserwacji zauważyłem, że najlepszy zawodnik z obozu na poziomie czwartym w USA miał talent 10/10 i poziom.. 35 w wieku 18 lat. Szkolenie takich zawodników nie ma najmniejszego sensu, gdyż talent nada takiemu zawodnikowi wartości rynkowej zupełnie odwrotnej do jego rzeczywistych, nabytych umiejętności.
Warto jest szkolić zawodników, którzy mają talent i poziom idące w parze, np. talent 5/10, poziom 40 (wszystkie wartości dla wieku 15 lat), czy talent 6/10 poziom 42. Tacy zawodnicy mają zarazem wielkie, wrodzone umiejętności, jak i szybko i równomiernie nabywają te treningowe. Talent to bowiem nie wszystko. Talent, powiem wręcz, jest tylko dodatkiem, określającym, jakie zawodnik ma wrodzone zdolności do nabywania zdolności nabytych. Tak naprawdę to poziom określa, jak dobry jest zawodnik, i dla tego zawodnik z talentem 1/10 i poziomem 90 będzie lepszy od zawodnika z talentem 10/10 i poziomem 20*.

No cóż, trochę się rozpisałem, ale chciałem dość "fachowo" poruszyć sprawę.

* - Te wartości są całkowicie zmyślone, to pewne że nie może istnieć zawodnik z talentem 1/10 i poziomem 90.
PROMASTER.BOO - MY SITE

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 29 Lip 2010, 22:03 
Awatar użytkownika
Rekrut
Co do poruszonej sprawy talentu - nie można ignorować zawodników z niezłym poziom, ale słabym talentem. Często juniorom po przeniesieniu do pierwszego składu i gry od czasu do czasu talent znacznie rośnie. Np. miałem zawodnika w juniorach wiek 17, talent 4/10, skill 51. Teoretycznie - słaby. W praktyce - świetny zawodnik. Po 5 sezonach (nie Barcą, lecz Milanie) miał talent 7/10 i poziom 78! Pamiętajcie - z każdego zawodnika można zrobić gwiazdę!(no może trochę przesadziłem, ale na pewno świetnego zawodnika można wyszkolić :) )
I jeszcze jedno - w słabszych klubach czasem warto np. na pół sezonu wypożyczyć zawodnika do mocniejszego. Naprawdę u mnie to się sprawdza. Nawet jeśli dany junior nie gra zyskuje cenne doświadczenie i lepsze treningi. Ale to tyczy się tylko słabych klubów, gdzie nie można zatrudnić zbyt dobrego personelu.

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 30 Lip 2010, 16:48 
Awatar użytkownika
Przyjaciel Forum
07 Lut 2010, 14:19
Moja kariera trwa już ponad 11 lat(około 144 godzin przy jednej karierze). Z początku prowadziłem słabe Peterborough United. W ciągu trzech lat mogłem pochwalić się takim składem jak mam w podpisie i wygraniem Ligi Europejskiej.

W tym zespole z pieniędzy zaoszczędzonych na transferach(wszyscy piłkarze zostali sprowadzeni albo za darmo, albo byli wypożyczeni i kupieni za grosze) budowałem obozy juniorów, aby zapewnić przyszłość temu klubowi.

Z moich obserwacji wynika, że najlepszymi krajami na rozwój młodego zawodnika są:

- Brazylia(można tu zaufać stereotypowi)

- Litwa(ktoś powyżej wspominał o tym kraju)

- Finlandia(talenty na poziomie 5-6, ale rozwój niesamowity)

- Szkocja(zdarzają się talenty z 9 lub 10)

- Gruzja

- Rosja

- Polska

Odradzam komukolwiek budowania obozów w Hiszpanii, Anglii czy Włoszech. Zbudowałem obóz i co? I nic, żadnego talentu, który by się wybił.

Może ktoś się uśmiechnął, ale właśnie z Polski wyszedł najlepszy mój talent, prawy obrońca 81 poziom(20 lat), talent 10/10.

Jeśli ktoś by chciał pomocy przy znalezieniu talentu, mogę posłużyć radą.

Pozdrawiam.
Joe LEWIS BR|83
Richard STEARMAN PO|80 Oliver GILL ŚO|78 Tommy SPURR ŚO|78Julian KELLY LO|74
Mato JAJALO DP|79
Aaron LENNON PP|79 ARMAENTEROS LP|75
Mark RANDALL OP|82
Craig Beattie N|74 Steven FLETCHER N|81
2014/2015

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 30 Lip 2010, 18:30 
Awatar użytkownika
Rekrut
Jedna uwaga -> W Hiszpanii też można znaleźć świetne talenty. Miałem obóz w Barcelonie i talenty znajdowało rewelacyjne (średnio jednego suuper zawodnika rocznie).
Co do reszty się zgadzam, szczególnie co do Szkocji :)
Ale w Polsce jeszcze nie próbowałem :) Muszę tam postawić obóz :}

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 30 Lip 2010, 18:58 
Awatar użytkownika
Rekrut
atenats - Jestem w trakcie pisania poradnika nt. juniorów. Może zechciałbyś przekazać mi kilka swoich spostrzeżeń,które pomogłyby udoskonalić poradnik? Jeżeli jesteś chętny, proszę o PW.

Jeszcze jedna rzecz dotycząca kilku moich ostatnich postów - wszystkie te rady pisałem z myślą o takim okresie, w jakim ja obecnie gram. (sezon 2033/2034) Jak wiadomo, piłka nożna rozwija się, a więc szkolenie juniorów w sezonie 2009/2010 będzie różniło się lekko od tego, które zaprezentowałem!
PROMASTER.BOO - MY SITE

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 30 Lip 2010, 19:58 
Awatar użytkownika
Przyjaciel Forum
07 Lut 2010, 14:19
W tej jednej karierze prowadziłem już trzy kluby: Peterborough United, Manchester United i Bayer Leverkusen(obecnie). Za każdym razem finansowałem obóz juniorów w Polsce. Zazwyczaj z tych placówek wychodzą zawodnicy defensywni(zazwyczaj obrońcy lub defensywni pomocnicy).

PS: Jeśli będziecie mieli możliwość to koniecznie rozwińcie jakiegoś polskiego lewego obrońcę, bo po kilku latach niestety nie będzie nikogo na tą pozycję.
Joe LEWIS BR|83
Richard STEARMAN PO|80 Oliver GILL ŚO|78 Tommy SPURR ŚO|78Julian KELLY LO|74
Mato JAJALO DP|79
Aaron LENNON PP|79 ARMAENTEROS LP|75
Mark RANDALL OP|82
Craig Beattie N|74 Steven FLETCHER N|81
2014/2015

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 08 Wrz 2010, 14:26 
Awatar użytkownika
Rekrut
27 Sie 2010, 22:25
Promaster- Ja bym nie wytrzymał aż tyle sezonów w jednym klubie. Zawsze gram na trudnym lub bardzo trudnym. Miałem kiedyś tak, że bodajże w sezonie 2022/2023 wygrałem 2 raz z rzędu Ligę Mistrzów Widzewem (i to bez problemu), a mój piłkarz został wybrany najlepszym zawodnikiem świata. Wtedy mi się znudziło i wziąłem nową grę innym klubem :P
http://www.youtube.com/watch?v=vKgFkl17kGU
Image

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 08 Wrz 2010, 15:54 
Awatar użytkownika
Rekrut
... gram 81 sezon w tym samym klubie...

NFFC to moja miłość i pasja, byłem już 7 razy na The City Ground, rozmawiałem z Majewiskim, grałem w juniorach NFFC... W FIFA i FIFA Managera gram tylko dla tego klubu.

PS. Ofcourse, gram na najwyższym, i tylko własnymi juniorami. Na transfery mam 300 mln, kto chce, kto chce? :)
PROMASTER.BOO - MY SITE

Skocz do góry
 Profil Online 
PostWysłany: 08 Wrz 2010, 16:15 
Awatar użytkownika
Rekrut
27 Sie 2010, 22:25
Za to moja miłość i pasja to Barca :) Niestety w FifaM poprowadzenie Barcy nie jest zbyt dużym wyzwaniem. Ja na Camp Nou byłem 2 razy :D Ale grać 81 sezon... A ile masz mistrzostw?
A jeśli chodzi o mojego najlepszego juniora:
Poziom: 89
Talent: 9/10
Wartość: 113 mln
http://www.youtube.com/watch?v=vKgFkl17kGU
Image

Skocz do góry
 Profil Offline 
PostWysłany: 08 Wrz 2010, 16:56 
Awatar użytkownika
Rekrut
Zero. Największy sukces to F.A. Cup (raz), English League Cup (2x), 4 miejsce w BPL (2x) i ćwierćfinał Pucharu Europy.
PROMASTER.BOO - MY SITE

Skocz do góry
 Profil Online 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość